Schouwen-Duiveland

Aeolus, molen in Dreischor

Schouwen-Duiveland is een eiland en gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland. De gemeente telt 34.140 inwoners (1 februari 2012) en heeft een oppervlakte van 488,94 km² (waarvan 257,87 km² water).

Het eiland heeft een tweetal vaste verbindingen naar Goeree-Overflakkee: de Brouwersdam en de Grevelingendam. De Oosterscheldekering gaat net als de Zeelandbrug naar Noord-Beveland. In de zomermaanden is er een fiets- en voetveer verbinding vanuit Bruinisse naar het schiereiland Sint Philipsland. Het eiland is grotendeels vlak en delen liggen onder het zeeniveau. Op de westpunt is een duingebied waarvan het hoogste punt ongeveer 42 meter boven de zeespiegel ligt. Het eiland is in de zomer erg in trek bij (Duitse) toeristen. Vooral de plaats Renesse is een populaire vakantiebestemming voor jongeren.

Geschiedenis
Het eiland Schouwen-Duiveland bestond ooit uit vier eilanden: Schouwen, Duiveland, Dreischor en Bommenede. In de loop der eeuwen zijn deze door natuur en mens aan elkaar gegroeid.

Kernen
Er zijn twee plaatsen in Schouwen-Duiveland, Zierikzee en Brouwershaven, die in het verleden stadsrechten hebben verkregen. Verder zijn er de buurtschappen Beldert, Brijdorpe, Burghsluis, Capelle, Elkerzee, Looperskapelle, Moriaanshoofd, Nieuwerkerke, Nieuw-Haamstede, Schuddebeurs en Westenschouwen. Het gemeentehuis staat in Zierikzee.