Voorbereiding voor de winterperiode

Huis en tuin hebben richting de winterperiode weer even wat extra aandacht nodig, het is tijd om ze winterklaar te maken. De zomer is voorbij, de dagen worden korter en de weersomstandigheden worden zwaarder en belastender voor het huis waarin je woont. Denk aan de toenemende regen, wind, kou. hagel en sneeuw. Bekijk deze tips die je helpen om preventieve maatregelen te nemen en schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat kun je doen om je woning te beschermen?

Je woning heeft je hulp nodig om de winter door te komen zonder teveel te moeten lijden. Het is verstandig om in september/oktober het schilderwerk aan de buitenzijde te inspecteren. Is het nog in goede staat, zijn er plekjes die bijgewerkt moeten worden, zijn de aansluitingen in de kozijnen nog goed of kan er vocht tussen komen? Moet er houtwerk gerepareerd worden, kan dat nog voordat het hele kozijn vervangen moet worden? Sluiten de kitranden nog goed aan, zodat er geen vocht tussen kan komen nu er de komende periode zeker meer regen zal gaan vallen.

Zo zijn er nog meer punten waar je op kunt letten en maatregelen die je kunt nemen. Ga naar woning winterklaar.

Maar kijk bijvoorbeeld ook naar de loodaansluitingen bij dak, schoorsteen, kozijnen, etc. Sluiten deze nog goed aan, zitten er geen scheurtjes in? Dit alles kan namelijk vochtoverlast geven met alle gevolgen van dien. Liggen de pannen op het dak nog goed, zijn ze bestand tegen de herfst- en voorjaarsstormen die zeker gaan komen? Hoe is het met de isolatie van het huis, is dat in orde of moet je daar nu eindelijk eens werk van gaan maken (iets wat je al een tijdje van plan was)? Hoe sluiten ramen en deuren, zijn er tochtstrips of misschien voorzetramen nodig? En zo doe je een rondje rondom je woning, waarbij je kritisch kijkt naar de staat van het huis en het onderhoud. Want je kunt beter voorkomen dan genezen toch?

Wat kun je doen om je tuin voor te bereiden op de komende maanden?

Je tuin heeft de zomer doorstaan, nu is het tijd om er even de schouders onder te zetten en hem klaar te maken voor de komende periode. Zorg ervoor dat je borders onkruidvrij zijn, maai het gras nog even voor de groei eruit is. Snoei bomen en struiken, zodat deze niet of nauwelijks schade oplopen als het gaat stormen. Kijk hierbij ook even of de takken niet te dicht bij je huis groeien, zodat ze er niet tegenaan slaan als het gaat waaien. Oude, kwetsbare bomen moet je ook even checken, want niets is zo onprettig dan geraakt worden door vallende takken bij een flinke wind.