‘s-Gravenpolder

‘ s-Gravenpolder, het op één na grootste dorp van de gemeente Borsele, is van oudsher een dorp, waar men doorheen trok, van en naar de marktplaats Goes. Dat begon al na de aanleg van een dam door de Zwake in 1445, waardoor de bewoners van de dorpen in het oostelijk deel van het eiland Borselen door ‘s-Gravenpolder kwamen op weg naar Goes. Dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Toen in de 19de eeuw de veerdiensten over de Westerschelde Hoedekenskerke aandeden, liep de route van de wagendienst tussen het veer en Goes door ‘s-Gravenpolder.

 47c669f231d1c665bfd5860c44a73bf6

 

Omgeving

In de kronieken wordt over het dorp zelf weinig verteld, maar des te meer over de fraaie omgeving. De ‘s-Gravenpolderse herbergen en de jaarlijkse kermis waren in de wijde omgeving bekend. Goese magistraten hadden al in de 18e eeuw in ‘s-Gravenpolder buitenverblijven. Nog steeds is het een gewilde woonplaats voor mensen die in Goes werken.

‘s-Gravenpolder is gelegen in een typisch Zeeuws landschap met boomdijken en boomgaarden. In het centrum van het dorp staat de gotische Nederlands-Hervormde kerk die dateert uit de 14e eeuw. Typerend is de vierkante onderbouw en de achtkantige bovenbouw.

4c44cdf13c2460c93ec818f1a4e33b7b

Korenmolen

Aan de rand van het dorp staat een prachtige oude korenmolen ‘de Korenhalm’.
Het voorzieningenniveau is vrij hoog. Sporthal ‘De Zwake’ biedt de inwoners volop mogelijkheden tot sportieve recreatie. In het bestemmingsplan ‘Weltevrede’ staat het woonzorgcomplex ‘Vorsvliet’, dat met zijn mooie binnentuin en moderne vormgeving zeker het aanzien waard is.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over het dorp:
http://www.borsele.nl/over-borsele/s-gravenpolder_43199/
https://www.plaatsengids.nl/s-gravenpolder