Oudelande

Oudelande is een rustig liefelijk dorp in de Zak van Zuid Beveland. Omgeven door mooie natuur, waar je kunt fietsen, wandelen en genieten. Goes is binnen 15 minuten met de auto bereikbaar, ook Middelburg, De Westerschelde Tunnel en grotere dorpen als Heinkenszand en ’s-Gravenpolder liggen op korte afstand.

omgeving2

Eén van de kleinere dorpen

Oudelande is één van de kleinere dorpen van gemeente Borsele en wordt omringd door boomgaarden, akkers en begroeide dijken. Het heeft ongeveer 700 inwoners. Het is één van de kleinere dorpen van de gemeente. De leilinden langs de straten zijn herkenbaar voor het dorp. De vijftiende eeuwse kerk heeft een toren uit ongeveer 1400. Hier staat een oude kastanjeboom. Eromheen vindt u een zogenaamde ‘klapbanke’. Hier werden (en worden) de dorpsroddels uitgewisseld. Oudelande is het eindpunt van de stoomtrein Goes-Borsele.

De Klapbanke

Geschiedenis

Geschiedenis leert dat in de Middeleeuwen in het noordwestelijk deel van de polder Baarland  een kleine woongemeenschap was. Het ontstond door het bedijken van een aantal poldertjes in de Zwake. Maar ook in de Westerschelde ten zuiden van het dorp werd nieuw land bedijkt. Al gauw was het oude land omgeven door nieuwe polders. Het was gesticht vanuit het veel oudere en belangrijkere dorp Baarland. Daardoor bleef Oudelande lang onder de invloed van dit buurdorp. Maar toen er meer inwoners kwamen groeide Oudelande uit tot een zelfstandige gemeente.

Het is altijd een agrarische woongemeenschap gebleven met een heel eigen identiteit. Smallegange schrijft in zijn in 1696 uitgegeven Cronyk: ‘Oudelande is een goet en bequaem dorp, hebbende een fraaie kerk, met een hoogen dikken Toren’. Met deze ene volzin had hij het dorp goed getypeerd. Oudelande: wat huisjes rondom de kerk. Geen kasteel, haven, molen of meestoof.

Bron: Oudelande, oud land tussen nieuwe polders, Jan de Ruiter.

kerk oudelande

 

School

Oudelande is nog één van de gelukkige dorpen met een school, De Schakel. Bij Omnis Kindcentrum De Schakel zijn de schooltijden elke dag hetzelfde. Dit zorgt voor rust en regelmaat. Ze verbinden de binnen- en buitenschoolse activiteiten, wat de ontwikkel- en leerresultaten ten goede komt. Uw kind krijgt persoonlijke aandacht en dit zorgt voor een prettige schoolomgeving.

School De Schakel

Uitgebreide informatie

Uitgebreide informatie over voorzieningen in Oudelande en omliggende plaatsen:
www.borsele.nl