Woningmarkt

Woningmarkt: de nieuwste informatie over alles wat met de woningmarkt te maken heeft

Andere kijk op schoonmaken

Schoonmaken is nooit een hobby van me geweest, maar sinds vandaag heb ik een andere kijk op schoonmaken. En dat door het lezen van een aantal artikelen in het blad ‘Vrouw’.

bl19-2-3

 

Vroeger

Oh…noem het woord schoon in combinatie met mijn naam als mijn moeder in de buurt is, dan krijg je heel wat te horen. En geloof me, het meest ervan is waar. Als ik er op terug kijk, was ik echt een draak op dat gebied. Als ik het mag geloven ligt dat ook aan het feit dat veel pubers een periode doormaken waarin schoonmaken en opruimen wel het allerlaatste is waar ze aan denken. En ja, ook ik heb als moeder hier wat ervaring in, hoewel ik niet echt mag klagen.

Nu heb ik er eerlijk gezegd ook nooit een punt van gemaakt, omdat ik liever een goede relatie met mijn dochter had, dan dagelijks ruzie over het wel of niet opruimen van spullen. De gevolgen echter waren ook voor haar. Geen kleding in de wasmand, dan pak je vanzelf wel eens mis. Te veel troep op de grond om te kunnen stofzuigen? Dan langdurig níet stofzuigen (en dat is na een poosje toch echt niet prettig in je kamer). Maar veel erger was het niet.

Ík was lastiger volgens mij. Mij maakte het allemaal niet zoveel uit. Als ik een plekje had om te zitten in mijn kamer, dan had ik niet zoveel last van al hetgeen er omheen lag. Ik kon alles vinden wat ik nodig had, dus tja… Maar trok geen kasten open, dat kon gevaarlijk zijn. Vallende kleding tot daar aan toe, maar schoenen en boeken komen toch al wat harder aan. Om maar niet te denken aan de lunchpakketjes die ik wel eens in mijn kast legde om later in de vuilnisbak te gooien. Je raadt het al, dat laatste vergat ik dan en soms kwam het bijna vanzelf uit de kast lopen.

 

bl19-2-1

valt toch mee

 

Tegenwoordig

Maar verstand komt met de jaren en ja dat geldt ook voor mij, tegenwoordig kun je zelfs onaangekondigd bij mij langs komen zonder dat ik in de paniek schiet en snel nog van alles in kastjes moffel op weg naar de voordeur om open te doen. Nee, het ziet er bij ons best prima uit, al zeg ik het zelf. Zelfs mijn moeder is trots op me. Het heeft even geduurd, dit jaar wordt ik vijftig, maar ik heb het nu best aardig voor elkaar. Maar schoonmaken is nog steeds geen hobby van me. Het is echt een ‘moetje’. Tenslotte wil je toch graag goed voor de dag komen, je niet hoeven schamen als er iemand langs komt en daarnaast geeft het ook rust om niet steeds tegen troep te moeten aankijken en denken ‘oh ja, dat moet ik straks toch echt nog even doen’.

Jarenlang heb ik het excuus gebruikt dat ik het zo druk heb. Ja, ik heb een eigen zaak en ik werk heel wat uren in de week. Meer dan toen ik nog in loondienst was. Maar dat mag toch echt geen reden zijn om er een zootje van te maken. Je kunt altijd nog iemand inschakelen om het voor je op te pakken toch? Dat werd dan ook regelmatig tegen me gezegd, ‘dan neem je toch hulp?’. Maar ik ben echt ongelooflijk slecht in delegeren en wil alles in eigen hand houden, dus ook dit. Want ik zou dan weer zo’n type zijn dat ik eerst ga schoonmaken voor de hulp komt, omdat het er anders toch echt niet uitziet. Dat vind ik dan weer zinloos, want dan heb ik het meeste werk al gedaan.

Talent voor schoonmaken heb ik niet, handig ben ik zeker niet en ik zie dan ook regelmatig een stuk gordijn, trui of andere zaken de stofzuiger in verdwijnen die er niet in hadden moeten gaan. Wat een gestuntel en daar wordt ik dan weer niet vrolijk van.

bl19-2-2

help..gordijn

Huisdieren

Daarnaast leven ook de huisdieren volop mee. De hond vindt het een sport om er met de zuigmond vandoor te gaan en laat niet zomaar los als ik daar tegenstand in lever. De papegaai heeft ook ontdekt dat hij de stofzuiger ontzettend leuk vindt en wordt er ongelooflijk druk van. Lawaai maakt lawaai, dus zodra hij de stofzuiger hoort gaan zijn decibellen ook flink omhoog. Grote brullen terwijl hij ondersteboven in zijn kooi hangt of overactief aan het schommelen is. Chaos dus.

 

Schoonmaken is een sport

Sinds vandaag kijk ik anders tegen het schoonmaken aan. Ik had even een momentje voor mijzelf en had mij verdiept in het blad ‘Vrouw’. Daarin ging het dit weekend over schoonmaken, dat was dan ook de trigger voor deze blog. Het artikel ‘Poets je slank’ trok mijn aandacht en ik heb het met veel plezier gelezen. Uit onderzoek blijkt dat je met het doen van je huishouden net zoveel calorieën kunt verbranden als met sporten. Kijk, dat wordt interessant.

poets je slank

poets je slank

Sporten is namelijk ook geen hobby van me, maar ik heb het wel weer opgepakt omdat nu eenmaal die kilo’s er toch af moeten van mijzelf! Het doel is 2 x per week naar de sportschool en vanaf het moment dat het wielerseizoen van manlief begint 3 x per week. Dan gaat hij namelijk op zondagmorgen ook fietsen en dat zou voor mij een prima gelegenheid zijn om voor de derde keer in de week naar de sportschool te gaan. Maar wanneer moet ik dan mijn huishouden doen? In de rest van het weekend? Maar dan blijft er nauwelijks tijd over om te ontspannen en leuke dingen te doen…ik zag het alweer aankomen. Eén van de twee moest het onderspit delven en ik voelde me alweer schuldig.

Maar nu niet meer! Ik ben eruit! Zondagmorgen wordt huishoud- en dus sportmorgen. Fantastisch toch? Twee vliegen in één klap. Een schoon huis èn calorieën verbrand alsof ik naar de sportschool ben geweest. Kijk, dan krijg je een heel ander gevoel als je aan het stofzuigen bent. Nog even en dan ga ik het zelfs leuk vinden.

bl19-2-6

na gedane arbeid

Voorbereiding voor de winterperiode

Huis en tuin hebben richting de winterperiode weer even wat extra aandacht nodig, het is tijd om ze winterklaar te maken. De zomer is voorbij, de dagen worden korter en de weersomstandigheden worden zwaarder en belastender voor het huis waarin je woont. Denk aan de toenemende regen, wind, kou. hagel en sneeuw. Bekijk deze tips die je helpen om preventieve maatregelen te nemen en schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat kun je doen om je woning te beschermen?

Je woning heeft je hulp nodig om de winter door te komen zonder teveel te moeten lijden. Het is verstandig om in september/oktober het schilderwerk aan de buitenzijde te inspecteren. Is het nog in goede staat, zijn er plekjes die bijgewerkt moeten worden, zijn de aansluitingen in de kozijnen nog goed of kan er vocht tussen komen? Moet er houtwerk gerepareerd worden, kan dat nog voordat het hele kozijn vervangen moet worden? Sluiten de kitranden nog goed aan, zodat er geen vocht tussen kan komen nu er de komende periode zeker meer regen zal gaan vallen.

Zo zijn er nog meer punten waar je op kunt letten en maatregelen die je kunt nemen. Ga naar woning winterklaar.

Maar kijk bijvoorbeeld ook naar de loodaansluitingen bij dak, schoorsteen, kozijnen, etc. Sluiten deze nog goed aan, zitten er geen scheurtjes in? Dit alles kan namelijk vochtoverlast geven met alle gevolgen van dien. Liggen de pannen op het dak nog goed, zijn ze bestand tegen de herfst- en voorjaarsstormen die zeker gaan komen? Hoe is het met de isolatie van het huis, is dat in orde of moet je daar nu eindelijk eens werk van gaan maken (iets wat je al een tijdje van plan was)? Hoe sluiten ramen en deuren, zijn er tochtstrips of misschien voorzetramen nodig? En zo doe je een rondje rondom je woning, waarbij je kritisch kijkt naar de staat van het huis en het onderhoud. Want je kunt beter voorkomen dan genezen toch?

Wat kun je doen om je tuin voor te bereiden op de komende maanden?

Je tuin heeft de zomer doorstaan, nu is het tijd om er even de schouders onder te zetten en hem klaar te maken voor de komende periode. Zorg ervoor dat je borders onkruidvrij zijn, maai het gras nog even voor de groei eruit is. Snoei bomen en struiken, zodat deze niet of nauwelijks schade oplopen als het gaat stormen. Kijk hierbij ook even of de takken niet te dicht bij je huis groeien, zodat ze er niet tegenaan slaan als het gaat waaien. Oude, kwetsbare bomen moet je ook even checken, want niets is zo onprettig dan geraakt worden door vallende takken bij een flinke wind.

Open huis

projekt

Geschreven door gastschrijfster  en eigenaresse van Cultuur Venster – Isabella Ramaekers 

Zelf ben ik de gelukkige eigenaar van een knusse stadswoning in het centrum van Bergen op Zoom. De inrichting laat zich niet onder een bepaalde stijl vallen maar ik voel me er fijn, anderen ook en dat doet me goed. Je zou het een renovatiewoning kunnen noemen.

En elke keer als ik wat geld gespaard heb kijkt de woning halsreikend uit naar een verfje, een kitspuit, een wasbak voor het toilet et cetera.

Helaas voor de woning verdwijnt elke euro die ik over heb direct in een sok om later besteed te worden aan een ontdekkingsreis, waar dan ook naar toe. Ondanks dat ik het pand best wil verkopen zal een open huis-dag dus nog even moeten wachten.

Mijn werk brengt me op heel veel bijzondere plaatsen. Als musicus zie je uiteenlopende kleedkamers die variëren van kleedkamers in een theater, bezemkasten, mega badkamers met bubbelbad, vooronders op een schip, privé slaapkamers in villa’s, opslagruimtes voor parfums tot aan stijlkamers in een kasteel. Omdat mijn werk net zo uiteenlopend is als die kleedkamers mag ik me met regelmaat educatief gastvrouw noemen in een écht paleis. Een werkplek waar ik alle schoolklassen mag ontvangen en waar ik in het begin net zo vaak verdwaalde als wegdroomde. Maar zoals je weet, kinderen hebben de gave om je weer op aarde te krijgen dus hupsakee, aan de slag.

Het is uniek te weten dat de eerste opdrachtgever voor de bouw van dit paleis, Jan van Glymes de Eerste, 500 jaar geleden op precies dezelfde plek zijn gasten ontving als ik nu doe. Hoe zou hij het gevonden hebben dat ik in zijn voormalig huis werk en al die kinderen ontvang? En hoe zou hij het vinden dat het nu een museum is met honderden kinderen per jaar als bezoeker die wellicht nog verre nazaten van hem zijn? Ten slotte had hij zo’n 52 bastaardkinderen die niet bij hem woonden.

Zijn erkende nazaten drukten per stijlperiode duidelijke stempels op alle aanbouwen, veranderingen en natuurlijk het interieur. Zou hij het eens geweest zijn met al die veranderingen en renovaties?

Iedereen die zijn of haar eerste eigen huis ooit heeft verkocht zal dat gevoel wellicht herkennen.

‘Ze zullen toch niet dat mooie keukenblok gaan veranderen?’

‘Wat als ze ‘onze’ nieuwe tuin gaan betegelen, net nu het helemaal is begroeid?

De ideeën die je liever niet opvangt als mensen je huis komen bezichtigen en ze hardop de opties doornemen. Ik zeg, bak je appeltaart, ga meteen op pad en vergaap je aan de taart als iedereen weer weg is.

In het paleis waar ik over sprak werken rond de dertig mensen die het huishouden bestieren, al zijn er al een tijd geen vaste bewoners meer. Toch wordt het in de loop van de tijd een beetje je tweede huis.

Je leert er vooral ook aan wennen dat het dinsdag tot en met zondag altijd open huis is. En iedereen die nieuwsgierig is of in de prachtige tuin zijn boterhammetjes wilt eten, mag gewoon binnen.

De benedenverdieping van Het Markiezenhof is 6 dagen per week gratis toegankelijk, tot ergens in november. Iedereen over de vloer, met of zonder appeltaart.

Wilt u naar aanleiding van dit artikel meer informatie:
www.cultuurvenster.nl

(foto: project De Paleismasjien)

Woningmarkt Zeeland laat grote verschillen zien

Vaste boekenkasten

Volgens de ABN Amro neemt het aantal woningverkopen dit jaar toe met 15 procent op landelijk niveau. Zeeland laat ook groei zien op dit vlak, echter daarbij valt op dat er behoorlijke verschillen te zien zijn.

De steden als Goes, Middelburg en Vlissingen kennen een opwaartse lijn in de woningverkopen en doen hiermee aardig mee met de landelijke ontwikkeling. Maar de verkoop blijft achter in de dorpen en het buitengebied.

De positieve ontwikkelingen op de woningmarkt zijn o.a. het gevolg van de nog steeds lage hypotheekrentes en de opleving in de economie. Het aantal woningen dat onder water staat daalt door de stijgende huizenprijzen, waardoor steeds meer mensen, na jarenlang afwachten, nu alsnog de beslissing nemen om actie te gaan ondernemen. Dit versterkt het herstel op de woningmarkt.

Wat ik zelf in de afgelopen maanden heb gemerkt, is dat het heel druk is geweest van februari tot augustus. Van half augustus tot de derde week van september is het met name rustig geweest op het gebied van bezichtigingen. De aanwas van nieuwe opdrachten ging echter wel door. Sinds ruim een week neemt ook de vraag naar informatie en bezichtigingen weer toe, wat een positief gevoel geeft over het laatste kwartaal van dit jaar.

Bron: PZC

De woningmarkt blijft aantrekken

2015

Dit jaar merk ik als makelaar een verandering in de markt t.o.v. de voorgaande jaren. Hadden we in de voorgaande jaren te maken met korte pieken en langere dalen in de verkoop van woningen, nu zien we een stabielere markt met name vanaf eind januari. De verkopen en bezichtigingen blijven nu op een rustigere wijze maand na maand doorgaan, zonder de echte pieken en diepe dalen zoals we ze eerst ervaarden.

Zelf merk ik naast een mooie stijging van het aantal verkopen ook een sterke toename van nieuw aanbod, waaruit blijkt dat de consument meer vertrouwen krijgt in de economische situatie en de situatie op de woningmarkt, waardoor men niet langer meer wil wachten met plannen om te verkopen, maar nu actie gaat ondernemen.

De Nederlandse koopwoningmarkt blijft groeien. Een sterke eerste helft van 2015 wordt gevolgd door een verdere groei in 2015 en 2016. Dit wordt gemeld door economen van de Rabobank in het donderdag verschenen kwartaalbericht over de woningmarkt.

Naar verwachting zullen dit jaar 170.000 tot 185.000 woningen een nieuwe eigenaar krijgen, een aantal dat in 2016 waarschijnlijk zal stabiliseren rond 170.000 – 190.000 woningen die verkocht worden. Tevens wordt er een prijsstijging verwacht van 2 tot 3,5% ten opzichte van 2014, gevolgd door een gemiddelde prijsstijging van ca. 2,5 tot 4,5% in 2016.

Deze groei heeft te maken met de aantrekkende economische groei, welke belangrijk is voor de woningmarkt. Een verbeterende werkgelegenheid heeft een hoger gemiddeld inkomen als gevolg, welke samen met de lage hypotheekrente en het stijgende consumentenvertrouwen perspectief biedt voor verdere groei.

Aan de andere kant zijn er ook factoren die een nog hogere groei voorkomen. Denk hierbij aan het feit dat een kwart van de huizenbezitters een hypotheek heeft die hoger is dan de waarde van hun woning en dat huizenkopers minder mogen lenen ten opzichte van hun inkomen en de waarde van de woning. Deze factoren lijken echter een kleiner effect op de groei te hebben dan de stimulerende factoren.

De groei van de woningmarkt werd tot voor kort vooral waargenomen in het goedkopere segment, vooral bij appartementen. Echter doorstromers worden actiever door de stijgende huizenprijzen en de lage hypotheekrente waardoor de duurdere segmenten nu ook meegaan in de groei. Twee-onder-één-kap en vrijstaande woningen hebben in het tweede kwartaal weer wat marktaandeel terug gewonnen.

Bronnen voor het tweede deel van het artikel:
ANP
www.beurs.nl

 

ISM Makelaars wenst iedereen het allerbeste!

Kerst 2014

Wat zou weer meer beweging in de woningmarkt kunnen brengen?

generaties

Wat zou weer  meer beweging in de woningmarkt kunnen brengen?

Vroeger zag je vaak wanneer aan de ‘onderkant’ van de markt een koop gedaan werd, dit een treintje in gang zette, met volgende kopen tot gevolg – doorstroming in de markt. Een starter koopt een tussenwoning, deze eigenaren stromen door naar een twee onder één kap, vervolgens verhuizen de verkopers van deze woning naar een vrijstaande woning…..Een natuurlijk proces, waarbij iedereen toe is aan de volgende stap.

Echter, die doorstroming is niet meer vanzelfsprekend. Ten eerste hebben mensen minder vaak de behoefte om te verhuizen dan voorheen, het is dan ook niet meer zo gemakkelijk. De prijzen zijn in de loop der jaren gestegen tot serieuze hoogten en in de afgelopen 7 jaar fors gedaald. Dat betekent dat veel mensen met verlies zullen moeten verkopen, wanneer ze een volgende stap willen nemen. Zeker als ze in de afgelopen 7 à 8 jaar hun huidige woning gekocht hebben.

Daarnaast is de leencapaciteit van mensen in de afgelopen jaren van overheidswege steeds verder beperkt en het verkrijgen van een hypothecaire geldlening voor een woning is niet meer vanzelfsprekend. Zeker gezien het feit dat veel werknemers, uit noodzaak of niet, als ZZP-er aan de slag zijn gegaan en daardoor nog meer moeite hebben om een woninglening voor elkaar te krijgen.

Bovendien worden ouderen genoodzaakt steeds langer zelfstandig te blijven wonen, waarbij ze er in veel gevallen voor kiezen in hun vertrouwde huis en omgeving te blijven. Opvallend is, dat wanneer kinderen het huis uit gaan en de achterblijvende ouders daardoor ruimte over hebben, het niet vanzelfsprekend is dat men dan naar een kleinere woning verhuist. Omdat de bouwwereld een tekort aan woningen heeft gesignaleerd en zich met name op de goedkopere, kleinere woningen heeft gericht is er juist een tekort aan woningen voor gezinnen met kinderen, die meer ruimte nodig hebben. De ouderen verhuizen niet, deze maat woningen wordt niet in grotere getallen gebouwd en de doorstroming stokt.

Het zou dan ook verstandig zijn voor de beleidsbepalende partijen om hier eens grondig naar te kijken. Wat zijn de redenen die ouderen tegen houden om kleiner te gaan wonen, kan dit te maken hebben met een te hoge belasting van overwaarde, minder fiscale voordelen bij een kleinere woning omdat er minder vermogen in onroerend goed zit?

Het beschikbaar maken van woningen voor de volgende generatie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de woningmarkt en de economie.

Opnieuw meer woningen verkocht in juli

stijgende grafiek

Opnieuw meer woningen verkocht in juli, met in Zeeland de grootste stijging in vergelijking met juni!

Er zijn in juli 13.883 woningen verkocht, een stijging van 43,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit meldt het Kadaster maandag. Vergeleken met een maand eerder stijgt de woningverkoop in juli met 22,6 procent.

Bij alle woningtypen is een toename zichtbaar. De verkoop van tussenwoningen stijgt het meest met een toename van 50,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bij 2-onder-1-kapwoningen neemt de verkoop met het laagste percentage toe, namelijk 37,5 procent.

Ten opzichte van een maand eerder is de grootste stijging te zien bij vrijstaande woningen met een toename van 30,2 procent. Bij de appartementen is de stijging het minst groot met 16 procent.

Provincies
Ook in alle provincies stijgen de woningverkopen. Utrecht ging aan kop met een toename van 65,7 procent vergeleken met juli 2013. Groningen zag de kleinste stijging van de woningverkoop met 21,2 procent.

Vergeleken met juni is de stijging in Zeeland juist het grootste met 39,2 procent meer verkochte woningen. In Friesland is de toename juist het laagst met een groei van 14,6 procent.

Hypotheken
In juli werden 20.551 hypotheken geregistreerd, een toename van 43,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Op maandbasis nam het aantal geregistreerde hypotheken met 19,5 procent toe naar 17.204.

Het aantal executieveilingen nam met 24 procent toe van 175 in juli 2013 naar 217 in juli 2014.

Woningmarkt
Het aantal verkochte woningen ligt al het gehele jaar flink hoger in vergelijking met vorig jaar. 2013 was een slecht jaar voor de woningmarkt.

Een nieuwe hypotheek moet sinds vorig jaar volledig worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Daardoor kochten veel woningzoekenden eind 2012 nog een huis, waarna de markt stil kwam te liggen. Dat de huizenprijzen nog daalden, hielp niet mee aan het vertrouwen.

Sinds het laatste kwartaal van 2013 herstelt de woningmarkt. Het aantal woningverkopen neemt toe en de huizenprijzen stijgen weer sinds 2014 na een lange periode van dalingen.

Bron: Nu.nl

 

Rabobank verwacht sterkere stijging van de huizenprijzen

property

Rabobank verwacht sterkere stijging huizenprijzen

Opmerking makelaar (Imre Schaafsma): het is belangrijk om te beseffen, dat prijsstijgingen en toename van verkoop uiteraard verschillen per regio. Maar ook Zeeland lijkt in beweging te komen.

Rabobank verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met 0,5 tot 1,5 procent stijgen ten opzichte van 2013. Ook het aantal transacties zit in de lift en zal dit jaar uitkomen op 135.000 tot 145.000. Dat stelde het economisch bureau van de bank in een vrijdag verschenen kwartaalrapport. 

Bij het vorige kwartaalrapport, in mei, ging de grootste hypotheekverstrekker nog uit van een prijsstijging van 0 à 1 procent en 130.000 tot 140.000 aan- en verkopen. Het voor dit jaar voorspelde aantal transacties is het hoogste sinds 2008. ,,Huishoudens vinden het nu duidelijk een gunstiger moment om actief te worden op de woningmarkt dan in de afgelopen jaren”, aldus econoom Pieter van Dalen.

Dalende rente

Belangrijke oorzaken daarvan zijn in zijn ogen de dalende hypotheekrente en het toegenomen vertrouwen in de woningmarkt. Het enthousiasme wordt nog wel enigszins getemperd doordat er veel huishoudens zijn die ‘onder water’ staan. Dat wil zeggen dat de hypotheek hoger is dan de waarde van de woning.

Rabobank denkt dat de opgaande lijn volgend jaar kan worden doorgetrokken. De bank verwacht dan dat de woningverkoop uitkomt tussen 140.000 en 160.000 stuks in combinatie met een prijsstijging van 1 tot 3 procent. ,,Doordat de woningprijs en de hypotheekrente naar verwachting niet snel zullen stijgen, blijven woningen goed betaalbaar. Daarbij neemt het beschikbare inkomen per huishouden toe, evenals de werkgelegenheid”, aldus Van Dalen

Bron: Telegraaf.nl

Gewijzigde regelgeving huizenmarkt 2014

veiling

Gewijzigde regelgeving huizenmarkt 2014

Per 1 januari 2014 is er gewijzigde regelgeving met betrekking tot de woningmarkt. Hieronder vindt u de wijzigingen op een rij.

Hypotheekrente – vanaf 2014 daalt het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken jaarlijks met 0,5%-punt. De opbrengst wordt teruggegeven via een verlenging van de derde schijf van de inkomstenbelasting.

Loan-to-Value – de Loan-to-Value daalt per 1 januari 2014 van 105% naar 104%. De Loan-to-Value is de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van de woning. Kopers kunnen in 2014 een hypotheek afsluiten tot 104% van de waarde van uw woning (inclusief 2% overdrachtsbelasting).

Restschulden onder Nationale Hypotheek Garantie – vanaf 1 januari 2014 kunnen huiseigenaren bij verkoop van hun woning een restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze regeling geldt voor restschulden die zijn ontstaan uit de verkoop van een woning die gefinancierd is met NHG. Voorwaarde is dat de kosten voor de nieuwe woning én de restschuld onder de actuele  kostengrens van de NHG blijven. Wat daar aan restschuld boven uitstijgt mogen hypotheekverstrekkers buiten de NHG meefinancieren. De NHG-grens is op dit moment gesteld op € 290.000,-. Vanaf 1 juli 2014 wordt de NHG verder verlaagd naar € 265.000.

Verhuisregeling hypotheekrenteaftrek – de maximale termijn voor behoud van hypotheekrenteaftrek bij verkoop van de voormalige eigen woning is 3 jaar. Die termijn geldt tot en met het belastingjaar 2014. Is de woning in 2011 te koop gezet? Dan bestaat voor die woning nog recht op hypotheekrenteaftrek in 2014. Een woning die in 2011 is gekocht en bestemd is om uiterlijk in 2014 in te gaan wonen, kan tot die tijd als eigen woning worden aangemerkt. Voor belastingplichtigen die hun huis in 2012 of 2013 gekocht hebben of te koop hebben gezet, geldt weer de normale (niet verlengde) regeling. Voor hen geldt dat de maximale termijn voor behoud van hypotheekrenteaftrek bij verkoop of aankoop van de eigen woning 2 jaar is. Zij kunnen die woning dus tot uiterlijk 31 december 2014 of 31 december 2015 als eigen woning aanmerken.

Hypotheekrenteaftrek voormalige eigen woning na tijdelijke verhuur – tot eind 2014 kan de hypotheekrenteaftrek voor de te koop staande voormalige eigen woning opnieuw ingaan na een periode van tijdelijke verhuur. De hypotheekrente kan na de verhuur nog worden afgetrokken tot maximaal de resterende termijn van de verhuisregeling.  Voor meer informatie over hypotheekregels zie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopwoning/nieuwe-regels-hypotheek.

Verhuurdersheffing – de verhuurderheffing gaat omhoog naar 0,381% van de waarde van de huurwoningen. Nu is dat nog 0,014%. Verhuurders die op 1 januari 2013 meer dan 10 huurwoningen verhuren in de gereguleerde sector betalen een verhuurderheffing aan de Belastingdienst. Woningen in de gereguleerde sector zijn woningen waarvan de huur lager dan of gelijk is aan de huurtoeslaggrens (2014: € 699,42).  Per 1 januari 2015 gaat de verhuurderheffing omhoog naar 0,449%, per 1 januari 2016 naar 0,491% en per 1 januari 2017 naar 0,536%.

Huurliberalisatiegrens – de liberalisatiegrens zal per 1 januari 2014 € 699,48 bedragen. In 2013 was de liberalisatiegrens € 681,02. De maximale huurgrens huurtoeslag wordt eveneens gesteld per 1 januari 2014 op €699,48.

Laag btw-tarief voor renovatie – de tijdelijke verlaging van het btw-tarief voor renovatie wordt verlengd tot 1 januari 2015. Het lage tarief van 6% procent geldt dus nog tot en met 2014.

Warmtewet – eigenaren/ huurders die te maken hebben met stadsverwarming of blokverwarming om de woning te verwarmen, krijgen vanaf 1 januari 2014 te maken met de Warmtewet. Vanaf 1 januari 2014 gelden er  landelijke maximumtarieven voor warmte. De warmteleverancier mag niet méér rekenen dan die tarieven. De Warmtewet geldt alleen voor aansluitingen van maximaal 100 Kilowatt. Huishoudens hebben vaak een aansluiting van 35 Kilowatt. Klanten van stadsverwarming of blokverwarming kunnen niet overstappen naar een andere leverancier. De warmtenetten zijn namelijk niet onderling met elkaar verbonden, zoals bij elektriciteit en gas. De Warmtewet gaat daarom klanten van stadsverwarming of blokverwarming extra bescherming bieden. In de Warmtewet staat dat er een maximumprijs voor warmte is. Deze prijs wordt elk jaar vastgesteld door ACM (Autoriteit Consument & Markt).

Bron: NVM

Doelgericht verkopen

gezin
Doelgericht verkopen is nog noodzakelijker in deze lastige woningmarkt.

Als je kans wilt maken op de verkoop van je woning binnen een redelijke termijn en tegen een reële prijs, dan is het een absolute noodzaak, dat je van tevoren goed nadenkt welke doelgroep geïnteresseerd zou kunnen zijn in jouw huis.

De eerste stap die je hierbij kunt zetten is het maken van een overzicht van al datgene wat je huis te bieden heeft:

 • Hoeveel slaapkamers heeft de woning
 • zijn er extra slaapkamers te realiseren
 • heeft het een volledig leefprogramma op de begane grond
 • is er een grote keuken met veel apparatuur (geschikt voor iemand die graag en veel kookt)
 • is de badkamer voorzien van een ligbad (vaak een wens van gezinnen met kleine kinderen)
 • is er een garage en/of een mogelijkheid voor het stallen van een motor
 • welke voordelen heeft de tuin te bieden (zon, schaduw, privacy, buitenkeuken, terras, vijver, tuinhuis, vrij achterom, etc.)
 • staat de woning in een rustige omgeving, of is het juist gelegen aan een drukke weg
 • zijn er voorzieningen in de buurt, zo ja welke
 • etc.

Op het moment dat je zo’n overzicht gemaakt hebt, kun je gaan bekijken welke punten je kunt gaan koppelen aan een specifieke doelgroep.

Bijvoorbeeld:

 • een huis met drie of meer slaapkamers, kun je koppelen aan de doelgroep “gezinnen”
 • een huis met leefprogramma op de begane grond, past bij de doelgroep “50+”
 • een niet al te groot huis dat opgeknapt moet worden, kun je extra onder de aandacht brengen bij de groep “jonge, handige starters”
 • en ga zo maar door

Als je merkt, dat je met jouw verkoopstrategie of met de huidige staat van de woning niet de juiste doelgroep aanspreekt, dan is het raadzaam om na te denken hoe je daar verandering in kunt brengen.

Voorbeeld:
Een jaren 30 woning, vrijstaand met een grote tuin en garage, past zoals je zou verwachten bij de doelgroep “gezinnen” en “35 à 40+”. Echter, de woning die ik hier bedoel, heeft op dit moment twee slaapkamers. Het zijn grote slaapkamers, ieder circa 21 m², bovendien is er voldoende ruimte om meerdere slaapkamers te creëren. Alleen in de huidige markt is het zo dat, op het moment dat mensen lezen dat er maar twee slaapkamers zijn, ze niet open staan voor een bezichtiging, laat staan voor het bekijken van eventuele mogelijkheden. Dit heeft zeker ook te maken met het grote aanbod van woningen, waardoor men alleen naar woningen gaat kijken die nu al voldoen aan zo goed als alle wensen die men heeft.

In dit geval heeft de verkoopster, in overleg met de makelaar, besloten zelf een van de slaapkamers te laten verbouwen tot twee slaapkamers. Hierdoor kan de woning in de markt gezet worden als een woning met drie goed bemeten slaapkamers, bovendien wordt er een offerte bijgevoegd voor een zelfde aanpassing aan de andere slaapkamer van 21 m².

Dit betekent dat deze woning veel beter aan gaat sluiten bij de doelgroep die geïnteresseerd zou zijn in de jaren 30 woning zoals deze. Hiermee vergroot je je verkoop kansen aanzienlijk. Het gaat hierbij om een niet al te grote investering, die zich zal terugbetalen in een snellere verkoop voor een reële prijs.

Conclusie:
Heeft u zelf een woning in de verkoop, die langer te koop staat dan u verwacht had of wenselijk is, overleg dan eens goed met uw makelaar, wat je zou kunnen doen om de verkoop te versnellen zonder direct of alleen te denken aan het verlagen om de verkoopprijs. Dit laatste heeft namelijk geen zin als de woning niet aansluit bij de juiste doelgroep of andersom.

Als je een duidelijk overzicht hebt van datgene wat je te bieden hebt en je hebt inzicht in welk type koper  daarbij zou passen,  dan kun je je  in allerlei uitingen  via sociale media  en advertenties  veel directer richten tot diegenen  die jij wilt interesseren  in jouw woning!

Registratie Kadaster toont meer verkochte woningen in november 2013

property

Registratie Kadaster toont meer verkochte woningen in november 2013

In november 2012 registreerde het Kadaster 9.833 verkochte woningen. Nu, een jaar later is dit aantal toegenomen met 7,6 % en zijn er 10.576 woningen geregistreerd als verkocht.

Registratie van een verkochte woning vindt plaats na de passering van de eigendomsakte bij de notaris. De notaris laat de overdracht inschrijven bij het Kadaster, waarbij koper eigenaar van de woning wordt.

Woningtypen
De stijging van verkochte woningen ten opzichte van oktober 2013 bedraagt 6,5% en omvat alle woningtypen. Verkoop van appartementen stijgt het meest – 11,2% ten opzichte van vorig jaar. Verkoop van tussenwoningen stijgt met 3,6% het minst, maar staat met een stijging van 7,8% ten opzichte van oktober 2013 wel bovenaan. Bij hoekwoningen constateert men de minst hoge stijging.

Provincies
Ook in de provincies ziet men onderling vele verschillen. Limburg en Zeeland zijn de enige twee provincies, die ten opzichte van november 2012 een daling laten zien van respectievelijk -3,7% en -8,2%. Alle overige provincies laten een stijging van verkoop zien, waarbij Friesland aan kop gaat met een stijging van 19,2%. Drenthe en Zeeland zijn de enige twee provincies, die ten opzichte van oktober 2013 een daling laten zien van respectievelijk -4,6% en -2,0%. In alle overige provincies ziet men een stijging, waarbij de grootste stijging te vinden is in Flevoland met 24,9%.

Hypotheken
Ten opzichte van november 2012 nam het aantal geregistreerde hypotheken af van 16.103 naar 15.918, een daling van 1,1%. Maar ook hier een stijging (6,3%) in vergelijking met oktober 2013.

Executieveilingen
Het aantal executieveilingen is ten opzichte van november 2012 gedaald met 23,9%. Het aantal executieveilingen bedroeg in november 2013 197 – in november 2012 was dit aantal nog 259.

Bron: Kadaster

 

Huizenmarkt staat op ‘kantelpunt’

weegschaal

Huizenmarkt staat op een ‘kantelpunt’

De huizenmarkt staat, net als de bredere economie, op een ”kantelpunt”. DNB voorziet op korte termijn echter geen uitbundig herstel. ”De woningprijzen kabbelen rond het nulpunt”, zei Swank.

Het goede nieuws is volgens hem dat de prijzen na 3 jaar crisis niet verder dalen, en aan een voorzichtig herstel lijken te beginnen. ”Maar de vette tijden van weleer komen voorlopig niet terug”, waarschuwde hij.

Het herstel van volgend jaar wordt nog altijd sterk gedreven door de uitvoer, die profiteert van een aantrekkende wereldhandel, zei Swank. ”Vanaf volgend jaar zien we ook een bescheiden groei van de bedrijfsinvesteringen”, zei hij. ”Die komen wel van een heel laag niveau, maar ze stijgen tenminste weer.”

Koopkracht
De koopkracht gaat volgend jaar voor het eerst in jaren niet verder achteruit, en neemt in 2015 zelfs met 2,5 procent toe.

Dat is met name te danken aan de dalende inflatie. Dat zei directeur Job Swank van De Nederlandsche Bank (DNB) maandag in een toelichting op de jongste economische ramingen van de centrale bank.

Mede dankzij de beter gevulde portemonnee zal de consument vanaf 2015 geleidelijk meer gaan uitgeven, na een jarenlange krimp van de consumptie.

Het beeld kan er nog zonniger uit komen te zien als de overheid doorpakt met plannen om via lagere pensioenpremies het besteedbaar inkomen te verhogen. ”Dat kan bestedingseffecten creëren die op dit moment welkom zijn”, zei Swank.

Werkloosheid
Zoals gebruikelijk leidt het ontluikende herstel pas op langere termijn tot een daling van de werkloosheid. DNB verwacht dat die niet voor 2016 zichtbaar zal worden.

Swank merkte op dat de werkgelegenheid in de jaren na de kredietcrisis van 2008 juist verrassend sterk op peil bleef. Veel bedrijven zien zich echter nu gedwongen de bezetting alsnog aan te passen aan een structureel lager productieniveau.

Toch ziet DNB ook op de arbeidsmarkt enkele lichtpuntjes. ”De vacatures en uitzenduren stijgen weer licht, terwijl het aantal ontslagaanvragen iets daalt”, zei Swank. Hoewel er grote verschillen bestaan tussen de bedrijfstakken, is de ruimte voor loonstijgingen over het algemeen beperkt. ”De concurrentiepositie blijft daarbij een belangrijk ijkpunt”, zei de DNB-directeur.

Bron: Nu.nl / ANP

Nieuw record hypotheekaanvragen

ondertekenen contract

Nieuw record hypotheekaanvragen

Het aantal hypotheekaanvragen voor de financiering van nieuwe woningen heeft in november een nieuw maandrecord bereikt. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) signaleerde afgelopen maand bijna 17.500 aanvragen. De organisatie maakte dat dinsdag bekend.

Het vorige maandrecord dateert van oktober, toen ruim 16.000 hypotheekaanvragen via HDN zijn verzonden. Het netwerk regelt het elektronisch verkeer tussen adviseurs en aanbieders en registreert circa 65 procent van alle hypotheekaanvragen.

De organisatie ziet sinds juni het aantal aanvragen op jaarbasis groeien. Volgens directeur Dorine van Basten van HDN is het stijgend aantal aanvragen een aanwijzing dat de huizenmarkt zich voorzichtig aan het herstellen is.

Tot en met november zijn er circa 138.000 hypotheekaanvragen via HDN verzonden. Dat is vergelijkbaar met 2012. ”Toen stond de teller tot en met november op ongeveer 140.000. Dit jaar kent wel een grilliger verloop. Sinds afgelopen zomer trekken de hypotheekaanvragen echt aan”, zegt Van Basten.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stelde onlangs al vast dat het vertrouwen in de woningmarkt terugkeert. Door de lage hypotheekrente en de flink gedaalde prijzen zijn huizen een stuk betaalbaarder geworden.

Bron: NuGeld.nl

Tijdelijk contract voor starter huizenmarkt

zakenvrouw

Tijdelijk contract voor starter huizenmarkt.

Jongeren die het ouderlijk huis of een studentenwoning verlaten, moeten gemakkelijker een onderkomen kunnen vinden. De ChristenUnie komt met het idee voor een ‘starterscontract’.

Jonge woningzoekers kunnen dan tijdelijk een daarvoor aangewezen huis huren. Huurder en verhuurder weten hierdoor waar zij aan toe zijn, stelt Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie).

De tijdelijke huurperiode in een bescheiden en betaalbaar huis moet voldoende zijn om door te stromen naar een gewoon huurhuis of een koopwoning.

Maar de huurperiode moet weer niet zo lang zijn dat er op een gegeven moment geen sprake meer is van een starter, vindt Schouten.

Haalbaar

Ze denkt aan een periode van vijf jaar. Na de studie gaan mensen er in vijf jaar vaak financieel op vooruit.

Binnen zo’n tijdsbestek is het in de meeste gemeenten haalbaar om nieuwe woonruimte te vinden. Bovendien kunnen ze al die jaren al ingeschreven staan voor een sociaal huurhuis.

NHG voor zzp’ers

Ook D66 komt dinsdag met een plan voor de woningmarkt. De partij wil dat zzp’ers en mensen met een tijdelijk contract al na twee jaar in aanmerking moeten komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Nu maakt deze groep pas na drie jaar kans op een NHG-hypotheek. Mensen zonder vast inkomen worden getoetst op het inkomen van de laatste drie jaar.

Te lang

De NHG is ook gebaseerd op drie jaar. D66 vindt dat te lang, zeker nu een stijgend aantal mensen een tijdelijk contract of flexibel inkomen heeft.

D66 pleit in het algemeen voor meer maatwerk in de toewijzing van een NHG-hypotheek. Volgens Kees Verhoeven (D66) lopen veel mensen tegen ‘te strikte’ eisen aan, terwijl ze er toch financieel goed voor staan.

”Het kan zelfs voorkomen dat een ondernemer mensen in dienst heeft die wel een hypotheek kunnen krijgen, terwijl hij zelf geweigerd wordt”, zegt Verhoeven.

Dinsdagavond behandelt de Tweede Kamer de begroting voor Wonen.

Bron: ANP / Nu.nl

Meer woningen verkocht in oktober

handen schudden

Meer woningen verkocht in oktober

In oktober zijn 16,7 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook vergeleken met september 2013 is er sprake van een stijging, namelijk 6,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster, dat in oktober 9.929 verkochte woningen registreerde.

Vooral vrijstaande woningen werden in oktober meer verkocht, een stijging van 22,5 procent in vergelijking met vorig jaar. De toename is het kleinst bij tussenwoningen, namelijk 16 procent.

In vergelijking met september dit jaar is de grootste stijging te zien bij appartementen (11,9 procent) en de kleinste stijging wederom bij tussenwoningen (3,5 procent).

kadaster2013okt

De gegevens zijn afkomstig van Kadaster. NU.nl/Jerry Vermanen


Zeeland

In alle provincies is een toename van het aantal verkochte woningen te zien in vergelijking met vorig jaar. In Zeeland werden maar liefst 41 procent meer woningen verkocht. In vergelijking met september laat enkel Flevoland geen stijging zien.

In oktober vonden 197 executieveilingen plaats, een daling van 12,4 procent in vergelijking met vorig jaar. Het aantal geregistreerde hypotheken nam met 4,9 procent toe.

Het Kadaster registreert de verkoop op het moment dat bij de notaris de overdracht plaatsvindt. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die uitgaat van het moment dat de ontbindende voorwaarden in de koopakte verlopen, wat een paar maanden eerder is.

Ger Hukker, voorzitter van de NVM, sprak in oktober de verwachting uit dat het aantal verkochte woningen in heel 2013 iets lager zal komen te liggen ten opzichte van vorig jaar.

Woningmarkt op drempel van herstel

 opwaarts

Woningmarkt op drempel van herstel

De Rabobank signaleert de eerste tekenen van aantrekkende huizenprijzen. Maar de woningprijzen stabiliseren waarschijnlijk pas echt in de loop van 2014. Dat staat in een vrijdag gepubliceerd rapport van de grootse hypotheekverstrekker van Nederland.

De economen van de Rabobank zeggen positief verrast te zijn over hoe de prijzen zich nu ontwikkelen. Ze zeggen dat de marktwerking geleidelijk weer op gang komt.

Het derde kwartaal was volgens de analisten een relatief rustige periode op het gebied van overheidsmaatregelen. “Er waren geen verrassingen, ook niet in de Miljoenennota”, stellen ze.

Hogere prijzen

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in het derde kwartaal hoger dan in het kwartaal daarvoor. Het is voor het eerst in drie jaar dat dit het geval is. De Rabobank baseert zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

De analisten denken dat de huizenprijzen nog niet blijvend hersteld zijn. Rabobank sluit niet uit dat die in de komende kwartalen opnieuw dalen.

Ten opzichte van een jaar geleden, zijn de prijzen in het derde kwartaal overigens met 5 procent gedaald. In vergelijking met 2008 ligt het prijsniveau zelfs 20 procent lager.

Langzaam uit het dal

De analisten schrijven dat huizenverkoop aantrekt en dat het vertrouwen in de woningmarkt groeit. Maar volgens het rapport kan “een markt die ruim vijf jaar lang een neerwaartse spiraal kent, niet binnen een kwartaal uit het dal klimmen.”

De prijzen worden pas echt stabiel als er krapte op de markt ontstaat, zegt de Rabobank. De bank gaat er vanuit dat het aantal verkochte woningen over 2013 uitkomt op 115.000. “Na jaren van sterke daling zijn dat er slechts iets minder dan de 120.000 transacties van vorig jaar.”

Beperkte toename

In 2014 zal de recent ingezette stijging in de woningverkopen naar verwachting doorzetten. Maar de toename zal wel beperkt blijven, voorzien de economen van de bank.

Dit komt onder meer omdat er ruim 250.000 huishoudens zijn die vanwege hun restschuld nog niet kunnen verhuizen, terwijl zij dit wel willen.

Bron: ANP/NUgeld.nl

Bestaande koopwoningen ruim 4 procent goedkoper dan jaar eerder

Bestaande koopwoningen waren in september 4,1 procent goedkoper dan in september 2012. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is een fractie kleiner dan in de voorgaande maand, toen bestaande koopwoningen 4,4 procent goedkoper waren. De index van het CBS en het Kadaster geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen
De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in september 2013 op hetzelfde niveau als begin 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 19,6 procent.

In de eerste drie kwartalen van 2013 zijn 74 126 woningen van eigenaar gewisseld. Dat is een daling van 9,1 procent in vergelijking met een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2013 echter was het aantal transacties elke maand hoger dan een jaar eerder. Meer kwartaalcijfers in het artikel ‘Huizenprijzen in Utrecht het minst gedaald van de vier grote steden’.

Prijsindex bestaande koopwoningen

Prijsindex bestaande koopwoningen

Cijfers betreffende provincie Zeeland
prijsindex verkoopcijfers, verkochte woningen

Bron: CBS

 

Belangrijke wijzigingen i.v.m. tijdelijke verhuur 2e woning!!

Belangrijke wijzigingen i.v.m. tijdelijke verhuur 2e woning!!

Crisismaatregelen tweede huis ontbreken. Doordat een aantal crisismaatregelen rond de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen niet meer zijn opgenomen in het belastingplan voor 2014, dreigt een groot aantal woningbezitters in grote problemen te komen.

Daarvoor waarschuwt de Vereniging Eigen Huis vrijdag.

De belangenorganisatie pleit ervoor dat het kabinet de maatregelen met één jaar verlengt. ”De crisis op de woningmarkt is nog lang niet voorbij en de Nederlandse economie en het consumentenvertrouwen moeten zich nog herstellen.”

Mensen die zijn verhuisd maar hun oude huis tijdelijk hebben verhuurd, hebben na de periode van verhuur en zolang het huis niet verkocht is, nu bijvoorbeeld weer recht op hypotheekrenteaftrek voor dit tweede huis. Per 1 januari vervalt deze regeling.

Bij een hypotheek van 250.000 euro en een rente van 5 procent kost dit de huiseigenaar met een onverkochte woning ongeveer 400 euro per maand, aldus VEH.

Daarnaast heeft een woningbezitter met dubbele woonlasten nu 3 jaar lang recht op hypotheekrenteaftrek over beide hypotheken. Die periode wordt straks teruggebracht naar 2 jaar, als het kabinet deze maatregel niet verlengt. Ook het opheffen van een nadelige bijleenregeling voor mensen die hun tweede huis tijdelijk verhuren komt zoals het er nu voorstaat per 1 januari te vervallen.

Door: ANP / nu.nl

 

Verkoop woningen stijgt met 30 procent

Verkoop woningen stijgt met 30 procent

In september zijn 9.289 woningen verkocht, een stijging van 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ten opzichte van augustus 2013 is sprake van een daling, namelijk 6,9 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Kadaster.

De verkoop van hoekwoningen is met 43 procent het sterkst toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De verkoop van appartementen laat met 18,4 procent de kleinste toename zien.

Ten opzichte van augustus daalt het aantal verkochte woningen bij alle woningtypen, vooral bij vrijstaande woningen (-10,7 procent).

Provincies

In alle provincies zijn in vergelijking met vorig jaar meer woningen verkocht. Drenthe gaat aan kop met een stijging van 51,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Overijssel profiteert het minst met een toename van 11,9 procent.

Vergeleken met augustus 2013 daalt in alle provincies de woningverkoop, behalve Zuid-Holland (+0,1 procent). In Flevoland was de daling met 21,5 procent het grootst.

Het aantal hypotheken nam met 6,6 procent toe ten opzichte van september 2012. Het aantal executieveilingen, 85 in september, daalde met 6,6 procent in vergelijking met 2012.

NVM

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakte vorige week bekend dat het aantal verkochte woningen in het derde kwartaal met 19,7 procent is toegenomen.

Ger Hukker, voorzitter van de NVM, sprak toen de verwachting uit dat het aantal verkochte woningen in heel 2013 iets lager zal komen te liggen ten opzichte van vorig jaar.

Het Kadaster en de NVM spreken echter op verschillende momenten van een verkochte woning. Het Kadaster registreert de verkoop op het moment dat bij de notaris de overdracht plaatsvindt, terwijl de NVM uitgaat van het moment dat de ontbindende voorwaarden in de koopakte verlopen, wat een paar maanden eerder is.

Vertekend

De stijging van het aantal woningtransacties is deels vertekend. Dat zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tegen NU.nl. “Het effect van de voorgenomen verhoging van de overdrachtsbelasting is hier nog te zien”, zegt Van Mulligen.

Op 1 juli 2012 zou de overdrachtsbelasting van 2 procent weer worden teruggeschroefd naar het oorspronkelijke percentage van 6 procent, een tijdelijke maatregel om de huizenverkoop aan te jagen. Daarop besloten veel consumenten in de maanden voorafgaand aan juli hun beslissing om een huis te kopen te vervroegen.

Het aantal gekochte huizen steeg daardoor in juni met 70 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2011. Het gevolg was dat in de maanden daarna er relatief weinig huizen zijn verkocht. De tijdelijke maatregel werd echter omgezet in een permanente.

“Dit effect gaat een steeds kleinere rol spelen, maar het is er nog wel. Maar als de komende drie maanden het aantal verkochte huizen nog steeds sterk stijgt, dan is er wat anders aan de hand”, zegt Van Mulligen.

Hij benadrukt wel dat deze stijging goed is voor de economie rondom de huizenmarkt heen, zoals de verkoop van meubels en het aantal verbouwingen.

Bron: NU.nl/Rikke van Geest

Woningverkoop in derde kwartaal laat sterke stijging zien

geld,sleutel

Woningverkoop in derde kwartaal laat sterke stijging zien

In het derde kwartaal van 2013 zijn 19,7 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.  Ook ten opzichte van het tweede kwartaal dit jaar is er sprake van een stijging, namelijk 10 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de grootste makelaarsorganisatie van Nederland.

“Het is voor het eerst sinds 2005 dat in twee opeenvolgende kwartalen het aantal transacties is toegenomen”, zegt voorzitter Ger Hukker. De NVM denkt dat voorzichtig herstel in gang is gezet.

Huizenprijzen

De huizenprijzen blijven echter dalen; de prijzen liggen 3,6 procent lager dan een jaar geleden. De prijs van de verkochte woning ligt op gemiddeld 205.000 euro.

Volgens de makelaarsorganisatie is de “snelle daling eruit”. In het derde kwartaal is 0,6 procent van de prijs gezakt ten opzichte van het tweede kwartaal. De NVM verwacht dat de daling van de huizenprijzen over heel 2013 zal uitkomen op minder dan 4 procent.

In het derde kwartaal zijn 22.700 woningen verkocht door NVM-makelaars. De organisatie schat dat het aantal woningverkopen voor de gehele markt op 30.700 ligt.

Vorig jaar in het derde kwartaal verkochten NVM-makelaars nog 18.992 woningen. Destijds dreigde de overdrachtsbelasting per 1 juli verhoogd te worden, waardoor er extra aankopen in het tweede kwartaal plaatsvonden. Het aantal woningverkopen in het derde kwartaal lag daardoor iets lager.

Derde kwartaal

Dit jaar is het derde kwartaal het beste kwartaal tot nu toe. Bijzonder, volgens Hukker: “Normaal gesproken daalt het aantal transacties in een derde kwartaal gemiddeld met 6,3 procent. Het is de zomerperiode, waarin veel Nederlanders meer bezig zijn met vakantie dan met huizenjacht.”

Hukker denkt dat de oorzaak ligt in het teruggekeerde vertrouwen en de toegenomen betaalbaarheid.

Het totaal aantal verkochte woningen van de eerste negen maanden van 2013 ligt hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

Randstad

Hukker tekent aan dat niet de hele woningmarkt profiteert. “Het gaat op dit moment met name in de Randstad een stuk beter. Veel regio’s blijven echter duidelijk achter. Vooral in krimpgebieden en op het platteland zien NVM-makelaars nauwelijks tekenen van herstel.”

De steden Amsterdam, Groningen en Leiden zijn samen met de Zaanstreek de vier best presterende regio’s. Noordoost-Groningen, Oost-Friesland, Duiven-Westervoort en Doetinchem presteren het zwakst.

Verkooptijd

De gemiddeld verkochte woning werd in het derde kwartaal binnen 159 dagen verkocht. Vorig kwartaal was dat nog 176 dagen.

Voor het eerst sinds 2011 is daar sprake van een daling. Vooral tussenwoningen laten een daling van de verkooptijd zien. Bij appartementen stijgt de gemiddelde verkooptijd.

Het aanbod van koopwoningen daalt, vooral bij tussen- en hoekwoningen.

Optimisme

Hukker zegt ondanks de positieve signalen te waken voor te veel optimisme, want de woningmarkt is nog lang niet terug op het oude niveau. “Het belangrijkste zorgpunt betreft woningen die al langere tijd te koop staan, hiervan wordt procentueel zeer weinig verkocht.”

“Het zijn vaak woningen die voor een te hoge prijs in de markt zijn gezet, en mede daardoor niet verkocht zijn. Dit ‘oude’ aanbod krijgt ook nauwelijks kijkers, hoeveel Open Huizen Dagen we ook organiseren.” 

Bron: Nu.nl

Huren wordt duurder dan kopen

huren

Huren wordt duurder dan kopen

Niet eerder was het de afgelopen tien jaar gunstiger om een huis te kopen dan nu. Dat beweert Johan Conijn, hoogleraar Woningmarkt aan het Universiteit van Amsterdam en verbonden aan de Amsterdam School of Real Estate.

Volgens Conijn zijn de signalen steeds duidelijker dat het dieptepunt van de woningmarkt bereikt is.

“Vooral voor starters liggen er grote kansen. De hypotheekrente is laag, de aankoopprijzen zijn met 30 procent gedaald en de overdrachtsbelasting is met tweederde verlaagd. Starters kunnen direct handelen, want ze zitten niet vast aan een woning die ze nog moeten verkopen.” 

Door de daling van de huizenprijzen zijn de maandlasten van koopwoningen inmiddels de huurprijs van gelijksoortige woningen, heel dicht genaderd.

“Uit het onderzoek dat we dit voorjaar hebben gedaan, blijkt dat het omslagpunt dat huren duurder wordt dan kopen, snel dichterbij komt en dat in sommige regio’s dat punt al bereikt is”, aldus Conijn.

Huren

Dat komt niet alleen omdat de koopwoningen sterk in prijs gedaald zijn, maar ook omdat huren snel duurder wordt. Afgelopen zomer gingen de huren al met minimaal 4 procent omhoog. Het ziet er naar uit dat daar de komende drie jaar nog tien procent bijkomt.

‘”Zeker de  huurders van sociale woningen die meer dan 43 000 euro verdienen zijn wat dat betreft ‘echt de klos’, omdat hun huur zelfs met zes procent per jaar mag stijgen. Zij zullen zich misschien niet massaal op de koopmarkt storten, maar een aantal zal toch zeker de overstap maken.”

Vertrouwen

Conijn is ervan overtuigd dat het vertrouwen in de woningmarkt echt aan het terugkeren is. ”De eerste tekenen zagen we al een klein jaar geleden en die trend zet zich nou door.”

“Als je de koopprijzen vergelijkt met die van een jaar geleden dalen ze nog wel met 4 procent. Maar als je ze maand op maand bekijkt, zie je nauwelijks nog verschillen en stabiliseren ze zich dus. En in de huiskamer maken de mensen die sommetjes natuurlijk ook.”

Prop

Conijn verwacht niet dat de omslag in de woningmarkt omslaat naar de andere kant en de prijzen sterk gaan stijgen, omdat huishoudens de boot niet willen missen.

‘”Er zit nog wel een belangrijke prop in de markt en dat zijn de mensen met potentiële  restschulden, de mensen dus die met hun hypotheek ‘onder water zitten’. Die belemmeren voorlopig een sterk herstel van de woningmarkt. De bomen zullen de komende jaren echt niet opnieuw tot in de hemel groeien. Ik ga uit van een beperkt prijsherstel.”

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl

Bron: NU.nl/Jaap Roelants

Het vertrouwen in de woningmarkt trekt verder aan

stijgend vertrouwen

Het vertrouwen in de woningmarkt trekt verder aan

Het vertrouwen op de Nederlandse woningmarkt is in september voor de negende maand op rij gestegen. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag op basis van eigen onderzoek.

De Eigen Huis-marktindicator, die de belangenorganisatie met de TU Delft maakt, klom van 70 in augustus tot 73 in september.

Maar daarmee is ”de ernstig verzwakte woningmarkt er nog lang niet bovenop”, aldus de vereniging. Pas als de indicator op 100 punten staat is het consumentenvertrouwen in evenwicht.

Volgens de onderzoekers verwacht nog maar 24 procent dat de omstandigheden voor het kopen van een woning het komende jaar verder zullen verslechteren, tegenover 54 procent in januari van dit jaar.

Bodem
Bijna twee derde (63 procent) is van mening dat de huizenprijzen nu wel de bodem hebben bereikt. De onzekerheid over de stijgende werkloosheid en de dalende koopkracht van huishoudens houdt echter aan.

Koopwoningen zijn voor veel mensen volgens Eigen Huis goed betaalbaar geworden door de combinatie van sterk gedaalde huizenprijzen en een lagere hypotheekrente.

Volgens Makelaarsland, naar eigen zeggen het grootste makelaarsbedrijf in Nederland, wil 60 procent van de woningzoekers nu binnen 3 maanden een woning kopen. De plannen die met Prinsjesdag bekend zijn geworden hebben geen invloed op de koopintentie.

De makelaarsorganisatie becijferde dat er in september zo’n 10.500 woningen verwisselden van eigenaar, een lichte stijging vergeleken met vorig jaar. ”Het gehele derde kwartaal is tot nu toe ook het beste kwartaal van 2013 gebleken”, aldus Makelaarsland.

Bron: Nu.nl

Woningverkopen stijgen het hardst in Zeeland

succes

Woningverkopen stijgen het hardst in Zeeland.

In augustus 2013 registreerde het Kadaster 9.977 verkochte woningen. Dit is een stijging van 19,0% ten opzichte van augustus 2012 (8.384). Vergeleken met de voorgaande maand, juli 2013, is er sprake van een lichte stijging: 3,3%. Het Kadaster registreerde toen 9.659 verkochte woningen. Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen op het moment dat de notaris deze bij het Kadaster laat inschrijven. Dat is dus het moment van eigendomsoverdracht, de koper wordt eigenaar van de woning.

Woningtypen

Vergeleken met augustus vorig jaar zien we een stijging van het aantal geregistreerde verkochte woningen bij alle woningtypen. Vrijstaande woningen stijgen het meest met 28,6%. Bij appartementen is de stijging het minst groot met 9,2%. Ook ten opzichte van de vorige maand, juli 2013, stijgen alle woningtypen. De grootste stijging is hier te zien bij de hoekwoningen met 12,4%. Bij appartementen is de stijging het minst groot met 0,5%.

Provincies

Ten opzichte van augustus 2012 stijgt het aantal geregistreerde verkochte woningen in alle provincies. De stijging is het grootst in Zeeland met 31,8% en het minst groot in Friesland met 2,7%. Vergeleken met juli 2013 laten alle provincies een stijging zien, behalve Friesland (-11,9%). In Flevoland was de stijging het grootst met 13,9%, in Overijssel met 0,3% het minst groot.

Hypotheken

Het aantal geregistreerde hypotheken nam in augustus 2013 met 1,1% toe ten opzichte van augustus 2012, van 14.446 naar 14.598. Vergeleken met juli 2013 (14.313) is er een stijging van 2,0%.

Executieveilingen

In augustus 2013 vonden 95 executieveilingen plaats. Dit is een daling van 44,1% ten opzichte van augustus 2012 (170).

Alle cijfers vindt u in het Vastgoed Dashboard.

Bron: Kadaster

Miljoenennota 2014 – ondersteuning bouwactiviteiten en doorstroming woningmarkt

A house made from euro bills

Miljoenennota 2014 – ondersteuning bouwactiviteiten en doorstroming woningmarkt.

Om de woningmarkt te stimuleren zijn in het Woonakkoord belangrijke afspraken gemaakt, onder meer door ruimte te bieden aan koopstarters en huiseigenaren met restschulden. Ook zijn extra middelen vrijgemaakt voor energiebesparing. In aanvulling hierop kunnen restschulden onder strikte voorwaarden worden meegefinancierd onder de beter gerichte en beter vormgegeven NHG-regeling.

De afschaffing van de integratieheffing maakt het aantrekkelijker het voor ondernemers om oude leegstaande kantoren om te bouwen en te verhuren als woningen en om voor verkoop bestemde nieuwbouwwoningen, in afwachting van de verkoop, tussentijds te verhuren.

Klik voor de volledige inhoud van de Miljoennota 2014 op onderstaande link:
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/09/17/miljoenennota-2014-perspectief-op-duurzaam-herstel.html

Bronnen: Meijling & Sarneel Notarissen (Kapelle en Heinkenszand) / Rijksoverheid

De gemiddelde hypotheekrente stijgt

stijgende grafiek

Gemiddelde hypotheekrente stijgt

De gemiddelde hypotheekrente is vorige week gestegen. Ook deze week verhogen enkele aanbieders de rente waardoor verwacht wordt dat de gemiddelde rente verder zal stijgen.

De gemiddelde variabele rente bedraagt 2,89 procent. De hypotheekrente voor 5 jaar vast is 3,41 procent; voor tien jaar ligt de rente op 4,18 procent.

De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast is 5,0 procent. Zo blijkt uit een overzicht van Hypotheekshop.

De intermediair merkt tevens op dat sommige geldverstrekkers de rente in een keer met 0,2 of 0,3 procentpunt verhogen. Terwijl de renteverlagingen in de eerste helft van het jaar met 0,1 procentpunt heel geleidelijk verliepen.

De gemiddelde rente zal stijgen na verhogingen van Rabobank, Obvion en Woonfonds in de eerste dagen van juli. Ook ING verhoogde donderdag de rente.

Vorige week verhoogden al diverse aanbieders de hypotheekrente. Oorzaak is de stijgende kapitaalrente, de rente die de Nederlandse staat betaalt voor leningen.

Bron: NUgeld.nl/Rikke van Geest

Situatie woningmarkt eindelijk weer wat positiever

veranda 2

Situatie woningmarkt eindelijk weer wat positiever.

Steeds meer Nederlanders willen weer een huis kopen. De Eigen Huis Marktindicator beleeft de grootste stijging sinds het begin van de metingen in april 2004.

Vereniging Eigen Huis, die maandelijks een update van de indicator publiceert, spreekt dan ook van „een keerpunt op de woningmarkt”. De vereniging krijgt bijval van hoogleraar Woningmarkt Johan Conijn: „Consumenten zien dat een huis nog nooit zo goedkoop is geweest.”

Eigen Huis voorspelt dat het aantal kooptransacties de komende maanden zal toenemen. De consumentenorganisatie zag in mei de waarde van hun marktindicator toenemen met zes punten naar een totaalwaarde van 63 punten. Hoewel de indicator nog lang niet terug is op een gezonde waarde, gaat het wel om de grootste stijging ooit, zegt een woordvoerder van Eigen Huis.

Ook hoogleraar Johan Conijn van The Amsterdam School of Real Estate ziet in het toegenomen vertrouwen in de woningmarkt een bevestiging dat het omslagpunt nabij is. „De consument kan rekenen”, zegt Conijn. „We hebben een forse daling van de huizenprijzen achter de rug. De rente op leningen is laag. En de huurprijzen zijn juist weer omhoog gegaan.”

Vastgoedcijfers

Vastgoedcijfers: bestaande koopwoningen in maart 7% goedkoper dan het voorgaande jaar.

Bestaande koopwoningen waren in maart 7% goedkoper dan in maart 2012. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is kleiner dan in de voorgaande maand. Toen waren de huizen 8,3 %goedkoper. De index van het CBS en het Kadaster geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland.

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in maart 2013 op hetzelfde niveau als in augustus 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 18 procent.

Bron: kadaster.

 

Overleg Blok met CDA over huurmarkt mislukt

gevel

De gesprekken tussen minister Stef Blok (Wonen) en het CDA over de woningmarktplannen zijn mislukt.

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie. Zij wilde geen mededelingen doen over de reden van de breuk.

De coalitie is voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk van een aantal oppositiepartijen. De afgelopen tijd werd overleg gevoerd met het CDA, naar nu blijkt was dit niet succesvol.

Blok richt zich nu op een meerderheid via D66, ChristenUnie en SGP. Daar gaat hij vanavond mee om tafel.

Het kabinet is voornemens om de huren inkomensafhankelijk te verhogen. Ook moeten verhuurders een heffing gaan betalen die jaarlijks twee miljard moet opleveren. Het CDA wilde niet verder gaan dan 800 miljoen, zoals al was afgesproken in het Lente-akkoord.

CDA-leider Sybrand Buma laat weten dat de gesprekken zijn mislukt omdat het kabinet de woningmarkt blijft zien als ‘melkkoe’ en niet als ‘banenmotor’.

Investering 

Het CDA heeft grote moeite met de heffing van twee miljard, omdat corporaties dan geen investeringsruimte meer zouden hebben. Dit zou de bouw nog verder onder druk zetten, zo vrezen de christendemocraten.

In het debat over de huurverhoging noemde CDA-Kamerlid de Knops de gevolgen ‘dramatisch’. Wel probeerden de oppositiepartij en de minister afgelopen tijd nog tot een akkoord te komen.

Vrijdag liet Blok al weten dat de speelruimte klein is. Hij wilde vasthouden aan de twee miljard die de verhuurdersheffing moet opleveren. Hieraan morrelen zou het kabinet opzadelen met een begrotingsprobleem.

Haast

Blok heeft haast, want de wet om de huren te kunnen verhogen moet op 1 juli al in werking treden en vanwege de voorbereiding al op 1 maart door beide Kamers zijn aangenomen.

Huishoudens onder de 33614 euro gaan 1,5 procent meer huur betalen en tussen de 33.614 en 43.000 euro ligt de stijging op 2,5 procent. Huishoudinkomens boven de 43.000 euro krijgen te maken 6,5 procent hogere huren. Daarnaast stijgen de huren mee met de inflatie.

Geen garanties

ChristenUnie-leider Arie Slob geeft geen garanties dat het overleg gaat slagen.

”De problemen op de woningmarkt en in de bouw zijn groot. Ik sla een uitnodiging voor een gesprek om die problemen het hoofd te bieden niet af. Ik kan alleen geen garantie geven over het slagen van de gesprekken”, aldus Slob.

Vertrouwen

D66-leider Alexander Pechtold ziet het als zijn belangrijkste opdracht voor het gesprek om er voor te zorgen dat de rust en het vertrouwen op de woningmarkt weerkeert. Dat kan door te zorgen voor een goede langetermijnvisie, zei Pechtold maandag.

”We hebben 10 jaar gehad vol taboes op de woningmarkt. De PvdA wilde nooit kijken naar de huren, de VVD niet naar de hypotheken. Nu heeft het kabinet wel een en ander opgeschreven, maar daar geen meerderheid voor. D66 wil niet alleen naar de huren kijken maar ook naar het kopen van woningen. Wil je vertrouwen terugbrengen, dan zul je stappen moeten durven zetten”, aldus Pechtold.

D66 en ChristenUnie lieten vorige week al weten moeite te hebben met de haast van de minister. Zij willen eerst meer duidelijkheid over de samenhang tussen de huurverhoging, de verhuurdersheffing en de aangekondigde nieuwe methode om de maximale huur voor woningen te bepalen.

Ze willen de garantie dat er investeringsruimte blijft voor de corporaties.

Bodem woningmarkt nog niet in zicht

Voorzijde

Voorzijde

DEN HAAG – De bodem in de woningmarkt wordt dit jaar nog niet bereikt. Die voorspelling wordt breed gedragen door het Centraal Plan Bureau, de hypotheekspecialisten van ING en Rabobank, de Vereniging Eigen Huis  alsmede de makelaars, verzameld in de NVM.

De gemiddelde prijs van een rijtjeshuis (207.000 euro) zinkt komend jaar verder het moeras in. Een doorsnee woning met tuintje daalt – afhankelijk van de ligging – naar verwachting 10.000 tot 15.000 euro in waarde.

Na 2013 lopen de verwachtingen uiteen wanneer de prijsval van woningen eindelijk stopt. De NVM denkt dat in 2014 de prijzen stabiliseren. Volgens ING gebeurt dat op zijn vroegst in 2015. De Rabobank durft niet verder te kijken dan het lopende jaar met een voorspelde waardedaling van zo’n zeven procent.

Onduidelijk
De Vereniging Eigen Huis roept op tot voorzichtigheid. “Het zijn voorspellingen, gebaseerd op aannames van het CPB die iedereen gebruikt en vervolgens interpreteert.”

Dr. Frans Schilder, senior onderzoeker bij de Amsterdam School of Real Estate (ASRE), durft evenmin te voorspellen wanneer de duikvlucht op de woningmarkt stopt. Sinds 2008 zijn de koopwoningen 16 procent in waarde afgenomen.

Schilder: “De realiteit is dat gewoon niemand weet wanneer het ophoudt. Het is voor iedereen koffiedik kijken. Zo lang de economie zich niet structureel herstelt, zie ik geen einde aan de malaise.”

Schilder heeft namens de ASRE becijferd dat circa 800.000 huizenbezitters (een kwart van de koopwoningen dus) op het ogenblik gemiddeld 39.000 euro toeleggen op de huidige marktwaarde. Dat komt door hun aflossingsvrije hypotheek of door het verzilveren van overwaarde, die sinds 2008 volledig is verdampt. Die woningen met restschuld staan ‘onder water’, zoals dat in het jargon heet.

Optimistisch
De NVM is desondanks optimistisch over herstel. De bodem is volgens de makelaars nog niet bereikt, wel in zicht. “2013 is een overgangsjaar met een verdere prijsdaling”, zegt woordvoerder Roeland Kimman. “Veel dieper gaat het met de prijzen gewoon niet. Volgens ons is het glas halfvol, niet half leeg.”

Hij ziet lichtpuntjes opdoemen die in 2014 verder zullen opflakkeren. Kimman noemt de gewenning aan nieuwe hypotheekregels. Hij bespeurt dat huurders te maken krijgen met een verdere huurstijging, waardoor die koopwoning met een gedaalde verkoopprijs toch aantrekkelijk blijkt te zijn.

“En de gemiddelde gezinsgrootte neemt af van 2,4 naar 2,1. Dat betekent dat meer mensen een huis nodig hebben”, stelt Kimman.

Woningnood
Zijn analyse wordt gedeeltelijk onderschreven door de Vereniging Eigen Huis. De vereniging van huizenbezitters met 700.000 leden ziet de komende jaren zelfs een nieuwe woningnood opdoemen. De nieuwbouw ligt nagenoeg stil, waardoor meer mensen beschikbaar komen voor de bestaande woningvoorraad.

“We zien nu al dat de kloof tussen de huren en de prijzen van koopwoningen kleiner wordt”, signaleert Hans André de la Porte namens Eigen Huis. “Zodra het economisch herstel doorzet, staat straks iedereen weer te dringen om een beperkt aantal beschikbare woningen.” Dat gebeurt volgens Eigen Huis ergens rond 2016 of 2017.

Tot die tijd zijn het vooral tussenwoningen met een tuintje die het nog rela

tief goed doen op de woningmarkt.

Appartementen zijn echter uit de gratie, ondervinden zowel de makelaars als Eigen Huis. Jonge kopers slaan een beginnersflatje liefst over om meteen langdurig vooruit te kunnen met een eengezinswoning.

Door: NU.nl/Gerard den Elt

Soepeler wetgeving voor tijdelijke verhuur

Soepeler wetgeving voor tijdelijke verhuur.
Te koop staande huizen en te renoveren of te slopen panden kunnen straks langer tijdelijk worden verhuurd. Bovendien verdwijnen de prijsrestricties voor tijdelijk verhuurde koopwoningen. Dit volgt uit de nieuwe Leegstandwet, die minister Spies naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De maximale periode voor tijdelijke verhuur van huurwoningen die bestemd zijn voor sloop of renovatie wordt verlengd van vijf naar zeven jaar. Daarmee wil het kabinet onnodige leegstand voorkomen wanneer projecten door de economische crisis vertraging oplopen. De nieuwe wet maakt het voor huiseigenaren aantrekkelijker om een te koop staande woning tijdelijk te verhuren. Niet langer geldt hiervoor een maximumhuurprijs op basis van het Woningwaarderingsstelsel (puntenstelsel).
Daarmee vervalt de verplichting voor gemeenten om voor de te verhuren te koop staande woning een maximale huurprijs vast te stellen. Sterker nog: gemeenten bij het verlenen van de vergunning geen extra voorwaarden stellen.
Bij verhuur op basis van de Leegstandwet geldt niet de gebruikelijke huurbescherming. Wanneer het huurcontract eindigt, moet de huurder de woning verlaten. De huiseigenaar en de bank hebben zo bijvoorbeeld de garantie dat de woning bij verkoop leeg kan worden opgeleverd. De gemeente geeft de vergunning voor maximaal twee jaar met de mogelijkheid van telkens een verlenging van maximaal een jaar tot de maximale duur is bereikt.
In de nieuwe leegstandswet wijzigen de regels voor tijdelijke verhuur bij het gebruik van kantoorpanden als huurwoningen. De maximale termijn voor tijdelijke verhuur van woonruimte in leegstaande gebouwen die geen woonbestemming hebben, verdubbelt naar tien jaar. In afwachting van een definitieve bestemming van het gebouw, wordt het voor investeerders zo meer lonend om kantoorgebouwen tijdelijk te laten bewonen.
Bron: Pedro vd Velde, VVB Wonen

Wederom daling verkoop woningen

AMSTERDAM – In augustus 2012 werden 8.383 woningen verkocht, een daling van 16,2 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Kadaster woensdag.

Uit de statistieken van het Kadaster blijkt dat vooral de verkoop van tussenwoningen gedaald (18,6 procent) is in vergelijking met een jaar geleden. De appartementenverkoop daalde het minst met 13,4 procent.

In vergelijking met juli was er nog wel sprake van een stijging in de huizenmarkt echter. In augustus werden werden 12,5 procent meer woningen verkocht dan in de maand ervoor.

Vooral hoekwoningen (15,4 procent) bleken populair in de maand augustus, terwijl vrijstaande woningen (6,4 procent) de kleinste stijging kende.

Hypotheken
In augustus 2012 nam het aantal nieuw afgesloten hypotheken met 24,3 procent af in vergelijking met een jaar eerder: van 19.082 naar 14.446 hypotheken. In vergelijking met een maand eerder was er een daling van een half procent.

Ten opzichte van augustus 2011 waren er in de afgelopen maand 18,1 procent meer executieveilingen. Honderdzeventig woningbezitters moesten hun huis gedwongen verkopen.

Bron: NUzakelijk

Vereniging Eigen Huis blij met ‘evenwichtige’ verkiezingsuitslag

AMSTERDAM – De Vereniging Eigen Huis (VEH) is gelukkig met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. De vereniging van huiseigenaren spreekt van een “evenwichtige uitslag die hoop geeft op een brede aanpak van de problemen op de woningmarkt”.

Dat stelt VEH donderdag tegenover NU.nl. Volgens directeur Rob Mulder is het zaak dat het nieuw te vormen kabinet “het weggelopen vertrouwen terugwint met een goed en breed gedragen hervormingsplan”.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag is de VVD als winnaar uit de bus gekomen.

De partij van Mark Rutte haalde 41 zetels, Diederik Samsom leidde de PvdA naar 39.

Dat VVD en PvdA samen in een kabinet komen lijkt nu onvermijdelijk. De liberalen en sociaaldemocraten hebben samen een ruime meerderheid in de Tweede Kamer, maar hebben toch nog zeker een coalitiepartner nodig om in de Eerste Kamer op een meerderheid te kunnen bogen.

VEH heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in dat deze “evenwichtige uitslag” het begin kan zijn van het herstel op de woningmarkt. Een echte coalitievoorkeur spreekt de verenging niet uit.

Bron: Nu.nl

Woningmarkt meest gebaat bij plannen VVD

AMSTERDAM – De Nederlandse woningmarkt is het meest gebaat bij de maatregelen uit het verkiezingsprogramma van de VVD. Dat blijkt uit een analyse die het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) vrijdag naar buiten bracht. Het EIB keek onder meer naar de effecten van hypotheekrenteaftrek, de overdrachtsbelasting en de liberalisering van de sociale huursector.

Volgens EIB-directeur Taco van Hoek hebben de plannen van de VVD ten aanzien van de hypotheekrenteaftrek de minst negatieve effecten in vergelijking met vrijwel alle andere programma’s.

”Het probleem van bijna alle andere partijen is dat ze drastisch willen snijden in de hypotheekrenteaftrek en in een aantal gevallen ook weinig willen doen in de huurmarkt.”

Woningvraag
Alleen het programma van de VVD heeft volgens het EIB een stimulerend effect op de woningvraag en de doorstroming op de woningmarkt en daarmee op de bouwproductie en de werkgelegenheid in de sector.

De partij zet bovendien in op een versterking van de positie van starters op de hypotheekmarkt, waar momenteel strenge voorwaarden gelden.

PvdA en SP
Aan de andere kant van het spectrum staan de PvdA en de SP. De uitvoering van hun programma’s zet de woningvraag en de bouwproductie volgens het EIB ”duidelijk” onder druk.

Dat komt vooral door de zeer forse ingrepen rond de hypotheekrenteaftrek en in het geval van de SP ook het uitblijven van huurliberalisatie.

De SP biedt nog wel een investeringsimpuls van bijna 1 miljard euro in 2013 ”maar dit legt op middellange termijn veel minder gewicht in de schaal dan de negatieve effecten van de ingrepen rond de fiscale behandeling van het eigen woningbezit.”

Tussenpositie
Het CDA, D66, GroenLinks en de Christen Unie nemen een tussenpositie, maar beperken met hun programma’s per saldo ook de vraag naar woningen.

Volgens het EIB worden de forse ingrepen in de hypotheekrenteaftrek die deze partijen voorstellen niet volledig gecompenseerd door positieve effecten van huurliberalisering en het verlagen van de overdrachtsbelasting.

Van Hoek verbaasde zich over de nadruk die de laatste maanden is komen te liggen op het herstellen van vertrouwen als medicijn voor de woningmarkt.

”De rantsoenering op de woningmarkt is een kernprobleem en kostenverhogingen in de koopsector werken averechts. Er zijn uitstekende mogelijkheden om de woningmarkt in beweging te brengen. De instrumenten zijn er, het is een kwestie van het belang en de urgentie die de politiek aan deze doelstelling geeft.”

‘Ronduit dramatisch’
Voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland zegt dat de EIB-cijfers duidelijk maken dat verder ingrijpen in de woningmarkt ”ronduit dramatisch” is voor de bouwsector en de huiseigenaren.

Volgens hem neemt het aantal banen in de bouw met 3000 per maand af, zodat er tot 2014 nog 20.000 banen verloren dreigen te gaan, bovenop de 40.000 die al zijn verdwenen.

Bron: Nu.nl

Weekers geeft woningmarkt steun in de rug

 

Weekers geeft woningmarkt steun in de rug

DEN HAAG – Huizenkopers die al snel weer van hun huis af willen, kunnen de woning tijdelijk tegen gunstigere voorwaarden aanbieden.

Als de woning binnen 36 maanden wordt doorverkocht, hoeft de koper alleen over de meerwaarde overdrachtsbelasting te betalen. Die termijn was 6 maanden.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) wil met de maatregel de vastgelopen huizenmarkt een duw in de rug geven. De maatregel staat in de belastingplannen voor volgend jaar, maar geldt met terugwerkende kracht al vanaf 1 september dit jaar. De langere termijn geldt tot 2015.

De maatregel is bedoeld voor woningen en bedrijfspanden. Voor stellen die vlak na aankoop van een woning uit elkaar gaan, betekent dit bijvoorbeeld dat zij nu meer tijd krijgen om tegen gunstigere voorwaarden de woning weer door te verkopen.

Huidige huis
Ook mensen die een nieuwbouwwoning willen kopen, maar bang zijn om hun huidige huis niet kwijt te raken, kunnen met de maatregel geholpen worden.

Projectontwikkelaars kunnen deze groep makkelijker de garantie bieden dat zij de oude woning zullen kopen als het niet lukt om deze tijdig verkocht te krijgen.

De projectontwikkelaar is dan weliswaar overdrachtsbelasting verschuldigd bij de aankoop, maar bij doorverkoop binnen 36 maanden hoeft dan alleen over de meerwaarde en eventueel andere vergoedingen overdrachtsbelasting te worden betaald.

Bron: ANP / Nu.nl