Heb ik recht op kinderalimentatie?

IMG_7411web

Geschreven door gastschrijfster en advocate van De Familiepraktijk Goes – Ilona Anthonise

Het is maandagochtend, 10.15 uur. Anne komt mijn kantoor binnenlopen. Ze is duidelijk zenuwachtig. Ik geef haar een hand en we gaan in de spreekkamer zitten. Daar vertelt ze me dat ze alleenstaande moeder is met 2 kinderen, Fleur en Fiene. Het gaat sinds de echtscheiding eigenlijk best goed met de kinderen. Zij zelf is meer gaan werken om de meiden wat meer te kunnen geven. Pubers, hè. Die willen toch graag wat extra kleding en met hun vrienden meedoen. Nee, merkkleding dat wordt het niet en dat weten de meiden ook. Zoveel verdient ze nu ook weer niet, maar net als de drie musketiers redden ze het samen wel.

Eind vorig jaar, begin van dit jaar had haar ex, Fred,  een alimentatieprocedure aangespannen. Hij vond dat hij te veel betaalde. Ze was het er niet mee eens, maar haar toenmalige advocaat vertelde dat door de nieuwe regels zij geen recht meer had op kinderalimentatie. Zij kreeg via het kindgebonden budget een veel hoger bedrag sinds 1 januari en daar moest ze het maar mee doen volgens de rechters.

Ja, ze had wel gezien dat ze meer kreeg in de maand. Maar daar kon ze toch niet alle kosten van voldoen? Dat was bij lange na niet genoeg om alles te betalen. En vreemd vond ze het ook. In haar portemonnee merkte ze het tenslotte ook niet. Dat hogere kindgebonden budget was tenslotte een sigaar uit eigen doos. Voorheen zat dit toch in zo’n heffingskorting en nu was dat ineens bedoeld voor de kinderen en that’s it?

Ik knik begrijpend. Het was ook inderdaad niet uit te leggen en het voelde bij heel veel mensen, waaronder ook advocaten en rechters, niet goed. Vandaar ook de vraag aan de Hoge Raad of deze uitgangspunten nu wel klopte.

Anne kijkt me onzeker aan, het was toch een zwaar jaar geweest zonder dat extraatje in de maand als bijdrage voor de meiden. Dan komt ze bij de vraag waarom ze is binnengestapt. Ze had gehoord dat de Hoge Raad een uitspraak had gedaan. Dit was toch in haar voordeel? Dat had ze op het nieuws gehoord. Nu had ze toch wel recht op kinderalimentatie? Ik kan dit haar bevestigen. Door de uitspraak van de Hoge Raad van vorige week zullen er heel veel herberekeningen moeten volgen. Ook de berekeningen van voor 1 januari 2015 blijken van verkeerde uitgangspunten te zijn uitgegaan.

We bespreken hoe we de zaak gaan aanpakken. Anne meent dat haar ex niet moeilijk zal doen bij een door haar gevraagde herberekening. Zij heeft toch ook niet moeilijk gedaan de vorige keer? We besluiten via een brief te polsen hoe Fred erover denkt.

Wanneer Anne mijn kantoor uitloopt kijk ik haar peinzend na. Hoeveel herberekeningen zullen er volgen?

Wilt u naar aanleiding van dit artikel meer informatie:
www.defamiliepraktijkgoes.nl

Help, ik ga scheiden – wat nu?

U ligt in scheiding. Een vreselijk emotionele tijd, zeker als er kinderen in het spel zijn. U moet veel regelen, maar weet niet waar u moet beginnen. In de aanloop naar de Dag van de Scheiding op vrijdag 14 september zet VROUW.nl precies op een rij hoe u zich kunt voorbereiden op een scheiding.

ISM Makelaars vindt het belangrijk dat u, wanneer u met een scheiding te maken heeft / krijgt, op de hoogte bent van de zaken die daarbij komen kijken en zet de tips van VROUW.nl voor u in deze blog.

Daarnaast is het ook belangrijk om te bedenken wat er met de woning moet gaan gebeuren, zeker wanneer het een koopwoning betreft. Wilt u hier meer over weten, maak dan een vrijblijvende afspraak om deze zaken eens door te nemen met ISM Makelaars. Ook dit is een noodzakelijke stap om het geheel zo gestructureerd mogelijk te laten verlopen.
Wat u moet weten en doen als u gaat scheiden:

1. Zet geld opzij

Een scheiding is een kostbare aangelegenheid. U neemt een financieel mediator of een advocaat in de arm: dat kost geld. Ook na de scheiding kan het zijn dat u er financieel slechter voorstaat dan tijdens uw huwelijk. Afhankelijk van uw financiële situatie en die van uw partner zal er alimentatie betaald moeten worden. Bovendien is er sprake van kinderalimentatie. Mocht dit in uw ‘voordeel’ uitvallen, dan nog is het slim een potje met geld te hebben voor donkere dagen. Zet daarom in de aanloop naar de officiële scheiding elke maand een bedrag opzij.

2. Houd de hand op de knip

Bij geld opzij zetten, hoort ook het beperken van uw uitgaven. Bedenk twee keer of u die compleet nieuwe garderobe echt nodig hebt of dat het wel even kan wachten. Natuurlijk moet u, juist in deze periode, uzelf ook wat verwennerij gunnen, maar houd rekening met het feit dat er financieel zware tijden aan kunnen komen.

3. Wat kost scheiden?

Punt 1 en 2 hebben meeste kans van slagen als h goed in de financiële materie van een scheiding duikt. Praat met mensen over hun ervaringen, zoek op internet wat je (financieel) allemaal te wachten staat en vraag advies van vrienden en familie.

Zorg daarnaast ook dat u uw financiële situatie goed op papier hebt staan. Verzamel papierwerk en maak kopietjes van belangrijke bestanden.

4. Koop een map voor alle papieren

Bij een scheiding komen stapels papierwerk kijken. Schaf daarom een map aan waarin u alle papieren netjes kunt opbergen en niets kwijtraakt.

5. Houd een scheidingskalender bij

Uw hoofd staat er waarschijnlijk niet naar, maar er moeten knopen doorgehakt worden. En dat betekent dat u afspraken moetn maken met een advocaat, financieel tussenpersoon of mediator . Houd daarom een scheidingskalender bij waarin u alle belangrijke afspraken omtrent uw scheiding bijhoudt. Handig is om bijvoorbeeld een online agenda te hebben die u kunt ‘delen’ met uw ex-partner. Zo kan hij (en u natuurlijk ook) nooit een belangrijke afspraak vergeten.

Ook na de scheiding kunt u de gedeelde kalender nog gebruiken voor bijvoorbeeld de dagen dat de kinderen bij u zijn en bij uw partner.

6. Zorg voor uzelf

Ondanks dat u waarschijnlijk slecht zult slapen, geen honger hebt en het liefst flink wilt doorzakken in de kroeg, is het verstandig om de dagelijkse routine vast te houden. Eet op gezette tijden, breng de kinderen op de standaard tijden naar bed en ga zelf ook niet al te laat slapen. Neem rust wanneer nodig, maar zorg ook dat u genoeg afleiding hebt. Afleiding vindt u bijvoorbeeld in werk, uitjes met vriendinnen en bezoekjes bij familie.

Een belangrijke boodschap bij een scheiding is: zorg goed voor uzelf. Het is een emotioneel slopende tijd, dus denk aan uw gezondheid, lijf en lichaam.

7. Probeer conflicten te voorkomen

Hoe graag u hem misschien ook naar de haren zou willen vliegen, het helpt niets. Het werkt waarschijnlijk zelfs averechts. U zoekt allebei naar oplossingen die u tot het eindpunt kunnen brengen: het tekenen van de scheidingspapieren. Werk dus nog een laatste keer samen als een team, en probeer koste wat kost de kinderen buiten uw problemen te houden. Zij zijn tenslotte alleen maar slachtoffers van de situatie.

Dit is een eerste begin om u op weg te helpen bij deze moeilijke beslissing en lastige tijden.

Bron: Telegraaf | Vrouw.nl